eRecruitment 2016 | Recruitment analytics: HR's sixth sense | VU

Written by: Endouble Endouble
Blog

sbhulai-erecruitment-30pdmgjrw20lgu03sdvcysSpeker: Sandjai Bhulai
Van: Vrije Universiteit Amsterdam

Hoe ziet de toekomst van recruitment eruit? Online databases met CVs, social media profielen, big data herbergen een schat aan informatie die ondersteunend kunnen zijn in het HR proces. Hoe krijgt men de juiste informatie hiervoor boven water? Hoe kan men deze op een juiste manier gebruiken? Recruitment analytics probeert hier een passend antwoord op te geven.

Wat kan data betekenen voor recruitment?

Sandjai begint met een 'heel simpel puzzeltje', een relatiepuzzel. Die blijkt toch niet zo gemakkelijk als de hele zaal het verkeerde antwoord geeft. Er volgen nog twee vraagstellingen en daarna wordt duidelijk wat Sandjai hiermee wil zeggen. De puzzels worden nu opgelost door mensen. Wij nemen zelf een standpunt in. Maar hoe betrouwbaar of objectief is zo'n standpunt? Als je data inzet, gaat het algoritme vele opties af.

Hoe gevoelig zijn mensen nou voor dit soort effecten? Dat kunnen we het beste aan psychologen overlaten. Maar we vragen ons ook af hoeveel beter dan een mens we het algoritme beslissingen kunnen laten nemen en hoeveel sneller deze beslissingen verlopen. Hier komt recruitment analytics om de hoek kijken.

IMG_5494

Human judgement vs. algorithms

Gedragseconomen leren ons dat de waarde van analytics vaak zit in het vermijden van bias en slechte beslissingen. Maar wie moeten we nu eigenlijk vertrouwen, ons menselijke instinct of analytics in de vorm van computer-algoritmes?

Hierna geeft Sandjai wat voorbeelden van Google's algoritmes. Er zijn uiteenlopende mogelijkheden met het analyseren van beeld of geluid in combinatie met data.

manvsmachine2

Op weg naar analytics volwassenheid

Om recruitment analytics toe te passen, moet je wel een visie hebben. Je kunt niet zo maar een bak data toveren en daar conclusies uit trekken.

Een visie kan zijn: one hire should not equal a thousand rejections. We willen weten wat er gebeurt en waarom. Hier komt onze eigen 'Why behind the hire' terug. Sandjai laat een praktijkvoorbeeld van Endouble zien. Met behulp van data en de juiste structuur en visie, verzamel je de juiste gegevens. Je komt er bijvoorbeeld achter op welke kanalen je vooral wel (of niet) moet inzetten. Met de juiste data-analyse kun je je recruitment-proces positief beïnvloeden en zelfs versnellen.

Met data-analyse kun je van alles achterhalen en bijvoorbeeld inspelen op waar je potentiële kandidaten op zoeken.

Conclusie

Dat is een top 3 van de belangrijkste voordelen van recruitment analytics:

  • Kwaliteit van de sollicitant
  • Time to hire wordt kleiner
  • Recruitment kosten verlagen

Your sixth sense should be your first sense!

Over Sandjai Bhulai

Sandjai Bhulai is associate professor aan de afdeling Wiskunde van de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij is betrokken bij de opleiding Business Analytics en is medeoprichter van “the Amsterdam Center for Business Analytics” (acba.nl), een multi-disciplinair onderzoeksinstituut op het gebied van big data en business analytics.

Bekijk de presentatie

http://www.slideshare.net/Emerce/erecruitment-2016-sandjai-bhulai-recruitment-analytics-hrs-sixth-sense